The success or failure of a company video
The importance of having and distributing good imagery is being increasingly acknowledged. Many organisations go along with the trend and focus on imaging to convey a message. But realising the importance of getting started with video material, company videos and motion graphics does not mean that the product will reach its goal. Here are 8 reasons why not.
Read this blog in Dutch
Het belang van het hebben en verspreiden van goed beeldmateriaal wordt steeds vaker ingezien. Veel organisaties gaan mee met de trend en zetten in op beeld om een boodschap over te brengen. Maar het belang ervan inzien en aan de slag gaan met videomateriaal, zoals videotestimonials, bedrijfsfilmpjes en motion graphics, betekent nog niet dat het product zijn doel zal behalen. Hier 8 redenen waarom niet.
1. Duurt lang
Kijkers haken al snel af als zij op internet een filmpje van een organisatie moeten bekijken dat 20 minuten duurt. Een filmpje dat verspreid wordt vanuit uw bedrijf moet kort en krachtig zijn. Houd daarbij maximaal 2 minuten aan.
2. Een cameraman is geen scriptschrijver
U kunt denken: “Ik ken iemand met een camera en hij kan monteren, laat ik hem eens vragen om ons bedrijfsfilmpje te maken.” Maar een cameraman is in negen van de tien gevallen geen scriptschrijver. Het filmpje mag er dan goed uitzien, maar er moet ook een goed, krachtig en doeltreffend verhaal in zitten.
3. Een scriptschrijver is geen cameraman
U kunt denken: “Ik ken iemand die leuke teksten schrijft. Als ik hem nou vraag een goed script in elkaar te zetten en hem voorzie van een camera, dan moet het goedkomen.” Een tekst- of scriptschrijver is geen cameraman. Hij kan u voorzien van een goed script voor het filmpje, maar laat het camerawerk en de montage aan een professional over. Bij het maken van een bedrijfsfilmpje of videotestimonial is de samenwerking tussen verschillende professionals en de opdrachtgever dus belangrijk.
4. Wat u wilt vertellen is misschien niet wat zij willen horen
“Wij van WC-eend adviseren WC-eend.” Probeer dat te voorkomen, want het werkt niet. Vertel zelf niet waarom uw bedrijf zo goed is, maar laat uw klant in een videotestimonial aan het woord over hoe hij effectief werkt met uw product of dienst. Verplaats uzelf in de kijker en bedenk wat zij willen weten en zien.
5. Veel woorden, weinig beelden
Probeer geen record snel-praten te verbeteren, vertel dus niet te veel in de c.a. 2 minuten. Houd uw boodschap kort en krachtig, dan blijft het goed in het geheugen van de kijkers zitten. Houd in bedrijfsfilmpjes en testimonials ruimte over voor mooie en flitsende sfeerbeelden, denk daarbij aan beelden van de productie, producten, een fijne werkomgeving of de logistieke processen. Deze geven de kijker een mooi beeld van de organisatie.
6. Vermijd jargon
Het verwerken van onbegrijpelijke woorden in zinnen zorgt er niet voor dat mensen u intelligenter gaan vinden. Het zorgt er juist voor dat uw boodschap niet te begrijpen is en dat de kijker afhaakt. Vermijd moeilijke termen en jargon. Let daar goed op, want soms worden vaktermen binnen organisaties beschouwd als ‘gangbare taal’, terwijl dit niet het geval is.
7. Goedkoop is duurkoop
Is de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is het ook te mooi om waar te zijn. Een filmpje dat op het gebied van verhaal, styling, camerawerk en montage goed in elkaar zit, kan u veel opleveren. Een filmpje dat goedkoop is gemaakt door de vriend van het nichtje van een vriendin, kent vaak vele tekortkomingen op deze gebieden. In het geval van filmpjes geldt: doe het in één keer goed of doe het niet.
8. Uw fimpje wordt niet gezien
Tadaaa, het filmpje is klaar. En dan? Hoe wordt het ingezet? Als het enkel ergens in uw website verstopt wordt, dan zal het niets opleveren en is het zonde van de investering. Plaats het op uw homepage, wijs uw relaties erop via een e-mailing en verspreid het via Twitter, Facebook en LinkedIn.
Meer weten over online video, zoals de verschillende vormen ervan en waar u aan moet denken bij het (laten) maken van een eigen filmpje? Download dan onze gratis whitepaper (zie rechter kolom).
Back to the blog overview