Why is the green screen green?

A green screen is ideal for recording and original business video. Let yourself be interviewed in front of the screen, after which animations or your company video can be added to support your story. That’s possible at ContentXperience! How does it work exactly, and why is the screen green?

Read this blog in Dutch

Jaloers op die mooie vakantiekiekjes van vrienden en familieleden, maar is er geen geld en tijd om zelf op reis te gaan? Waan uzelf op de mooiste stranden met het groene scherm. Maar het groene scherm is ook ideaal voor het opnemen van een originele, zakelijke video. Laat u interviewen voor het scherm, waarna animaties of uw eigen bedrijfsfilm uw verhaal ondersteunen. Dat kan bij ContentXperience! Hoe werkt het precies en waarom is het scherm groen?

Het groene scherm is iedereen wel bekend. Weerpresentatoren staan voor een groen scherm als zij de regenwolken op de weerkaart aanwijzen, waarbij de technische mensen achter de uitzending ervoor zorgen dat de juiste kaart aan het publiek getoond wordt. Ook wordt het groene scherm bijvoorbeeld in de filmindustrie gebruikt. Zo bespaart men sterk op productiekosten, terwijl scènes zich nog wel op de meest onhandige plekken kunnen afspelen. Denk aan kleine kruipruimtes of lawaaierige omgevingen waar een cameraploeg moeilijk mee om kan gaan. Ook wordt het veel gebruikt in Science Fiction- en Fantasy-producties, om eenvoudig special effects toe te kunnen voegen.

Maar hoe werkt het groene scherm en waarom is de achtergrond groen?

Hoe werkt het groene scherm?

Door een persoon of product voor een groen scherm te zetten, is het mogelijk om met digitale bewerking de achtergrond doorschijnend te maken en in te ruilen voor een originele achtergrond. Deze techniek heet Chromakey, ook wel bekend als Greenkey, Greenscreening of Bluescreening. Met kleurfilters wordt de egale achtergrond uit het beeld gehaald en vervangen. Hierbij is het woord ‘egaal’ dus zeer belangrijk. Een schaduw op het scherm kan de techniek erg bemoeilijken.

Waarom is het groene scherm groen?

Het scherm voor Chromakey is meestal groen. Maar het scherm kan ook blauw zijn, zoals eerder al te herleiden was uit de term Bluescreening. Het belangrijkste is dat het scherm een egale kleur heeft en dat de persoon of het object voor het scherm niet dezelfde kleur is. Een nieuwslezer met blauw overhemd kan daardoor namelijk een zwevend hoofd krijgen, wat zijn uitstraling niet ten goede komt. Dit is gelijk de reden dat veel fotografen en cameramensen kiezen voor het groene scherm. Deze knalgroene kleur wordt niet vaak gedragen door mensen.

Probeer het uit bij ContentXperience

Wilt u zien hoe u zelf in een andere achtergrond kunt stappen? ContentXperience heeft een eigen studio ingericht met een groene wand. Neemt u uw volgende bedrijfspresentatie bij ons op in Arnhem? Laat u één uur gratis filmen! Neem contact op via 026 – 7999 066.

Back to the blog overview

Marketing Automation Partners