Five tips to improve the findability of your website

You’ve developed a nice website. Next, you want to generate a lot of visitors to your website, interested visitors that can easily find your website via search engines. The largest search engine is Google, of course, with a market share of 85%. It’s very important then to ensure that your website has a high listing in Google’s rankings.

Read this blog in Dutch

Je hebt een mooie website laten ontwikkelen. Dan wil je natuurlijk ook veel bezoekers naar je website genereren. Geïnteresseerde bezoekers die jouw website goed kunnen vinden in de zoekmachines. De grootste der zoekmachines is uiteraard Google, met een marktaandeel van 85%. Erg belangrijk dus om ervoor te zorgen dat jouw website met name in de Google-rankings hoog vermeld staat.

Zoekmachineoptimalisatie is dé manier om meer bezoekers naar een website te krijgen. Zoekmachineoptimalisatie wordt ook wel SEO genoemd, wat staat voor de Engelse benaming ‘Search Engine Optimization’. Het houdt niets meer en niets minder in dan het zodanig optimaliseren van je website dat hij beter vindbaar wordt in de zoekmachines. Veel aspecten dragen bij aan die vindbaarheid. Onderstaand een aantal tips om de vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren.

1. Kies een goede domeinnaam
Een goede domeinnaam bevat de naam van je core business. Je verhuurt bijvoorbeeld IBM-computers. Dan kun je het beste een domeinnaam kiezen waar de woorden ‘huur’ en ‘IBM’ in voorkomen. De beste domeinnaam is dan natuurlijk huuribm.nl. Laat je primaire zoekwoord(en) dus in het domein voorkomen, want dat heeft direct invloed op de zoekmachine-ranking.

2. Zoekmachinevriendelijke URL’s
De titels van je webpagina’s zijn zichtbaar in de adresbalk van browsers. Logischerwijze zien zoekmachines deze naam als een belangrijk element. Het is echter wel van belang dat jouw website deze zoekmachinevriendelijke URL’s ondersteunt.

3. Maak een effectieve keyword-lijst
Wanneer je een lijst met zoekwoorden samenstelt waar mensen jouw website op kunnen vinden, kun je hiermee bezoekers genereren. Als de lijst erg lang wordt, dan krimp je deze in. Maak geen willekeurige keuzes, maar kijk hierbij wat bijvoorbeeld Google doet het met het desbetreffende keyword. Ook tools als Google Analytics en Google Adwords helpen hierbij.

4. Link building
Door links te genereren vanaf externe webpagina’s naar jouw website, kun je een hogere waardering behalen in zoekmachines op keywords die voor jouw webpagina relevant zijn. Hier zijn verschillende methodes voor. Denk onder andere aan deelname aan weblogs, de verspreiding van persberichten, aanmelding bij webgidsen, de inzet van social media, en ga zo maar door.

5. Regelmatige updates
Blijf je website regelmatig updaten met nieuwe content. Zelfs wanneer je website goed via de zoekmachines wordt gevonden, en je een goede ranking hebt behaald, blijft dit belangrijk. Wanneer je niet regelmatig nieuwe pagina’s aan je website toevoegt, zullen concurrenten die wel regelmatig updaten jou inhalen in de lijst. Lukt dit niet op de website zelf, dan is het zinvol om een blog aan je website toe te voegen en deze te voorzien van nieuwe content.

Vijf handige tips om de vindbaarheid van jouw website in zoekmachines te verbeteren. Maar let wel: een goed vindbare website begint bij de bron: de content. Alleen een website met voldoende, kwalitatieve content is in staat kwalitatief goede bezoekers te trekken. En wellicht belangrijker nog: te binden. Wilt u de beste resultaten behalen, dan is de combinatie van de juiste techniek en kwalitatieve content dus koning!

Back to the blog overview

Marketing Automation Partners