Practical tips for determining your corporate identity

Recognition is acknowledgement, most certainly in the world of business. Recognition and acknowledgement are key words in justifying the company’s existence. In order to maximise visibility, this needs to be reflected in everything the company does, both internally and externally. In short, to be seen by both associates and customers: the house style.

Read this blog in Dutch

Herkenning is erkenning. Zeker in het bedrijfsleven. Herkenbaarheid en onderscheid zijn kernwoorden voor de rechtvaardiging van het bedrijfsbestaan. Om de herkenbaarheid optimaal te benutten, moet het bedrijf bij alles wat de organisatie doet tot uiting komen, zowel binnen het bedrijf als naar buiten toe. Kortom: gezien en ervaren worden door zowel de medewerkers als de klanten. Ofwel de huisstijl.

Bij het woordje huisstijl denken veel mensen al snel aan een logo. Niet geheel onterecht natuurlijk, want een logo is uiterst visueel. En visuele zichtbaarheid betekent herkenbaarheid. Maar een huisstijl is meer dan een logo. Een huisstijl is het totaal van uitingen van een organisatie, zowel visueel als niet-visueel. Een herkenbaar logo, een vertrouwde naam, een eigen huiskleur en een eigen lettertype zijn bijvoorbeeld vaste elementen van een huisstijl. Het doel van huisstijl is een bepaald imago op te roepen en de herkenbaarheid voor de buitenwereld te verhogen.

Elementen
Een huisstijl bestaat dus uit elementen. Het meest opvallende element van de huisstijl is het beeldmerk of het logo. Deze kan bestaan uit alleen de naam van de organisatie (woordbeeld), alleen een figuur, een beeld of een symbool (beeldmerk) of een combinatie van beiden. Aan een logo worden veel eisen gesteld. Het vereist veel professionele creativiteit en kennis om een herkenbaar en opvallend logo te ontwikkelen. Een logo moet namelijk in uiteenlopende situaties bruikbaar zijn, een hoge aandachts- en herinneringswaarde hebben en in zowel grote als kleine formaten bruikbaar zijn. Het moet zowel van dichtbij als van veraf functioneren. Bovendien moet een logo op allerlei materialen aan te brengen zijn, desgewenst in zwart-wit of in kleur. Het doel van een logo is de herkenbaarheid te vergroten en de eigenschappen van het product of het bedrijf te weerspiegelen. Een goed logo is zodanig ingeburgerd dat mensen het herkennen, ook al is het in een andere vorm opgemaakt. Denk maar aan een Mars-candybar. Gebruik hetzelfde lettertype en bijbehorende kleuren, maar schrijf een heel ander woord: mensen herkennen er altijd de Mars in terug.

Naam
Het woordbeeld is de tekst; de naam van de organisatie. U dient deze naam zeer bewust te kiezen.  De door u gekozen naam moet makkelijk te onthouden, te schrijven en uit te spreken zijn. De vorm moet opvallend, leesbaar en visueel herkenbaar zijn. En voor internationaal georiënteerde bedrijven moet de naam ook internationaal toepasbaar zijn. U kunt nog zo’n mooie naam bedenken; als deze in het buitenland als beledigend wordt ervaren, slaat u de plank mis. Mooie voorbeelden hiervan zijn Mazda en Chevrolet, die met hun succesvolle modellen Laputa en Nova – vrij vertaald ‘de prostituee’ en ‘gaat niet’ –  een Spaanstalige markt wilden veroveren. Wilt u een succesvolle bedrijfsnaam hebben, dan kunt u zich het beste aan enkele richtlijnen houden. Als eerste: hou de naam kort. Lange namen worden in de praktijk automatisch afgekort. Gebruik geen product in de naam. Indien u het productenaanbod wilt gaan verbreden, kunt u ook uw naam gaan aanpassen en dat kan een dure aangelegenheid worden. Vermijd geografische aanduidingen en overbodige toevoegingen. Deze laatste geven geen bijkomende waarde én ze zijn nauwelijks juridisch te beschermen. Een domme, zelfs lachwekkende fout, is het gebruik van letterwoorden, ofwel acroniemen zoals ASAP of CU. Een fantasienaam kan leuk zijn en een sterke eigen identiteit hebben, maar het kost vaak veel tijd en geld om de herkenning op te bouwen. Kortom: een succesvolle naam is beknopt, onderscheidend en duurzaam.

Kleurgebruik
De kleurkeuze is bijzonder belangrijk voor een (nieuwe) huisstijl. Kleur verkoopt. Onderzoek toont aan dat in 85 procent van de aankoopbeslissingen kleur een belangrijke rol speelt. Uitingen in kleur worden 40 procent beter gelezen en versnelt de informatieoverdracht met tussen de 55 en 78 procent. Kleur heeft ook een gevoelswaarde. Dit is heel belangrijk bij de kleurkeuze. Of u nu kiest voor één kleur of voor gecombineerde kleuren. In de psychologie hebben kleuren hun eigen betekenis. Hoewel er natuurlijk culturele verschillen zijn in perceptie en betekenis, zijn er uniforme gevoelens die geassocieerd worden bij het zien van kleuren. Vooral als u internationaal actief bent dient u goed de betekenis van kleur te weten binnen de landen waarin u visueel verschijnt. Ook bij kleurkeuze is de herkenbaarheid immers een doorslaggevende factor. In het westen is wit vaak geassocieerd met fris en maagdelijk, maar in het oosten bijvoorbeeld met rouw. Voorkom dit soort blunders.

Lettertype
Een logo van een huisstijl moet meer zijn dan zomaar een afbeelding of een stukje tekst. Dat logo is namelijk het beeld dat de consument en het bedrijfsleven onbewust oproepen in het hoofd als zij zich iets moeten voorstellen. Een niet te onderschatten onderdeel hierbij is het lettertype. Sommige bedrijven bij wie drukwerk een belangrijk presentatiemiddel is, laten soms een nieuw lettertype ontwerpen om ook dit huisstijlelement optimaal af te stemmen op de identiteit van de organisatie. Het probleem is alleen dat de keuze van het juiste lettertype zonder meer professionele logodesignkwaliteiten vergt. Het gaat vaak om qua uitstraling subtiele verschillen tussen de diverse lettertypes. De leek zal hierin geen inzicht hebben; hij zal hooguit zeggen dat Comic Sans wel erg kinderachtig overkomt, of dat regenboogletters teveel aan Google doen denken. Heeft u persoonlijk geen inzicht in lettertypes, kies dan niet voor een té opvallend, frivool of afwijkend lettertype. Kies liever een vrij neutraal lettertype en zoek het ‘eigene’ in andere onderdelen van uw bedrijfslogo. Het beste kunt u de keuze overlaten aan een professionele ontwerper. Deze zijn hierin geoefend.

Back to the blog overview

Marketing Automation Partners