Webdesign adapts

More and more websites are viewed on tablets or smartphones. People who regularly view websites on one of these devices know: nothing is more annoying than a website that is illegible or functions poorly. How do you ensure that your web design is adapted to these devices?

Read this blog in Dutch

International Data Corporations (IDC) voorspelt dat er steeds meer tablets verkocht zullen worden. Ook de verkoop van het aantal smartphones zal de komende jaren alleen maar toe blijven nemen. Dit heeft als gevolg dat steeds meer mensen websites bezoeken via deze devices. Mensen die geregeld webpagina’s bekijken via één van deze apparaten weten het, niets is zo irritant als een slecht functionerende of onleesbare website.

Responsive websites
Gelukkig zie je steeds vaker dat websites zich aan kunnen passen aan verschillende formaten beeldschermen. Om responsive websites te bouwen moeten webdesigners hun oude technieken bijspijkeren zodat ze deze kunnen bouwen. In principe is de vroegere ‘desktop weergave’ van een website nog steeds het uitgangspunt voor een design. Alleen moeten ontwerpers er nu ook rekening mee houden dat websites goed zichtbaar blijven op bijvoorbeeld een telefoon. Je maakt hiervoor een flexibel design (fluid grid) zodat de content van je website wel hetzelfde blijft maar het design zich automatisch aanpast aan het formaat van het scherm.

Het grote voordeel van responsive design is dat er slechts één website ontwikkeld hoeft te worden die bruikbaar is op elk gewenst device. Heb je al een website? Dan kan deze ook omgebouwd worden tot een responsive website.

Mobiele websites
Responsive design is overigens niet de enige manier waarop je websites duidelijk leesbaar kunt maken voor verschillende devices. Zo zou je ook een aparte website kunnen maken die specifiek ontworpen voor bijvoorbeeld een smartphone. Je bouwt dan een mobiele website. Het nadeel hiervan is dat je voor elk device een nieuwe website moet maken als je wilt dat de weergave van de website optimaal is voor het formaat van het scherm. Een responsive website is in vergelijking hiermee dan efficiënter, want die past zich automatisch aan.

Back to the blog overview

Tags:

Marketing Automation Partners